Achtergelaten met een SOA

Mooi is dat, heeft die leuke date met wie je een paar keer seks hebt gehad je alweer laten zitten en heb je ook ineens van die rare afscheiding. Hij/zij zal je toch geen SOA gegeven hebben?!

Eigenlijk weet je wel dat als je seks hebt je een condoom moet gebruiken om je te beschermen tegen zwangerschap en SOA’s. Maar dit kan in de praktijk nog best wel lastig zijn. Bijvoorbeeld als je wat gedronken hebt en wat losser bent. Ach, denk je, hoe groot is nou de kans dat ik een SOA krijg? Dat is toch iets wat vooral onder homo’s voorkomt? En hij/zij zag er heel schoon uit, niks geks gezien. En ik slik de pil, dus zwanger word ik ook niet.

Helaas is de werkelijkheid anders. SOA komen best vaak voor, vooral chlamydia en gonorroe. Per jaar lopen er naar schatting ruim 100.000 mensen een SOA op. Naar schatting ja, want er zijn ook heel veel mensen met een SOA die zich niet laten testen.

Er zijn namelijk ook SOA waarvan je helemaal geen klachten krijgt, maar die na verloop van tijd schadelijk kunnen zijn.  De al eerder genoemde chlamydia en gonorroe, die het meeste voorkomen, kunnen bijvoorbeeld geen klachten geven, maar kan na een tijd een infectie veroorzaken, waarvan je door littekenweefsel zelfs onvruchtbaar kan worden!

Een SOA kan je oplopen bij contact met sperma, bloed, vaginaal vocht en contact van slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de anus, penis, vagina en je mond. Je kunt geen SOA krijgen van een vieze wc-bril of een insectenbeet. De meeste SOA worden opgelopen bij onveilig vrijen. Denk hierbij niet alleen aan penetratie van de penis in de vagina en anale seks, maar ook aan orale seks en het delen van seksspeeltjes. Ja je kunt ook een geslachtziekte krijgen in je mond/keel!

Het is dus heel belangrijk om je te laten testen als je seks hebt gehad zonder condoom. Ook als je geen klachten hebt. Je kan je op chlamydia en gonorroe laten testen als het meer dan twee weken geleden is dat je onveilig seks gehad hebt. Op HIV, hepatitis B en syfillis kan je je pas na drie maanden laten testen. Gelukkig zijn de meeste SOA goed te genezen met bijvoorbeeld een antibioticakuur. Behandelen is noodzakelijk, want de meeste SOA´s gaan niet vanzelf over.

Laat je alleen jezelf behandelen en niet je partner, dan loop je het risico zelf opnieuw besmet te worden. Maar beter is er voor te zorgen dat je altijd een condoom bij je hebt.
Heb je al een langere tijd een relatie en willen jullie gaan vrijen zonder condoom? Laat je dan ook eerst allebei testen. Als je zeker weet dat jullie allebei niks hebben, kunnen jullie vrijen zonder condoom. Als je nog geen kinderen wilt, moet je natuurlijk wel een ander anticonceptiemiddel gebruiken.

WIST JE DAT.. je hier een test kan doen om te checken of het noodzakelijk is je op SOA te laten testen?

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *