Informatie - Anticonceptie

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen in deze rubriek aan bod:

Anticonceptie

Anticonceptie of voorbehoedsmiddel is een verzamelnaam voor middelen die een zwangerschap en/of soa voorkomen. De meeste middelen voorkomen wel een zwangerschap, alleen het condoom behoedt je voor een soa. De veel gebruikte anticonceptiepil " De pil " bijvoorbeeld voorkomt in 99% van de gevallen zwangerschap. Ondertussen kun je wel Chlamydia ( een soa) krijgen en hoef jij je nooit meer zorgen te maken over zwanger worden. Van Chlamydia kun je namelijk onvruchtbaar worden. Misschien denk je nu nooit aan kinderen te beginnen, maar mensen en hun wensen kunnen met de tijd altijd veranderen. Het is belangrijk hier bewust mee om te gaan en verantwoordelijkheid te nemen voor je zelf en je partner(s).

In onze artikelen vind je antwoord op vele vragen. Mocht je antwoord er niet tussen zitten kun je een vraag stellen aan onze deskundigen via de e-Consult. Of misschien wil je een keer anoniem van je afpraten. Via de Chat kun je een afspraak maken met één van onze deskundigen.

Artikelen

De pil

De anticonceptiepil, ook wel de pil, is een voorbehoedmiddel dat beschermt tegen zwangerschap.De actieve ingrediënten zijn hormonen, namelijk een oestrogeen en/of een progestageen. Het slikken van deze hormonen in de pil heeft drie effecten: de maandelijkse eisprong wordt onderdrukt, de binnenwand van de baarmoeder wordt ongeschikt voor innesteling van een bevrucht eitje en het slijm in de ingang van de baarmoeder wordt ondoordringbaar voor zaadcellen.Lees ook:Is de pil betrouwbaar?


Preventie van zwangerschap en bescherming bij seks

Seks hebben kan heerlijk zijn, maar kan ook risico’s hebben. Seks zonder bescherming kan een zwangerschap en/of SOA tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk vooraf te weten hoe jij jezelf kunt beschermen en, als het mis gaat, waar je terecht kunt.


Uitvinding gezocht: de mannenpil

De mannenpil. Een van de uitvindingen die nog steeds niet gedaan is, ondanks dat er al jarenlang naar wordt gezocht. Maar, stel dat hij morgen wordt uitgevonden, zou jij er dan op vertrouwen dat je mannelijke partner daadwerkelijk aan de pil is?


Feiten en fabels over de anticonceptiepil

Je hoort regelmatig de meest wilde verhalen over de anticonceptiepil, van je vriendinnen, in de media, of als je met het OV reist. Het is niet altijd even gemakkelijk om te weten wat je hierover moet geloven en wat niet. Seksenzo zet het voor jou op een rijtje.•    Mijn borsten worden groter als ik de anticonceptiepil neemDit hangt af van vrouw tot vrouw. Sommige pillen stimuleren de borstklieren al meer dan andere, vandaar dat je borsten iets groter kunnen worden.

Geplaatst in: veilig anticonceptie pil

Je oude vertrouwde anticonceptie, of toch iets nieuws?

Ben jij het afgelopen (oude) jaar tevreden geweest over jouw anticonceptie gebruik? Of wil je het in het nieuwe jaar op een andere manier aanpakken.

Geplaatst in: veilig veilig

Onbevlekte ontvangenis, mythe of waarheid?

Vraag jij je ook weleens af of je zwanger kunt raken zonder dat je geslachtsgemeenschap hebt gehad? Hoe zit dat eigenlijk, kan je als maagd inderdaad zwanger raken?


Plezier op het toilet!

Seks op een andere plek dan in of op bed is voor velen de ultieme fantasie. De spontane actie en het idee dat je betrapt kan worden is ontzettend opwindend. Wat dacht je van het toilet?


Wereld Anticonceptiedag

Anticonceptie wordt meestal gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Daarnaast kan je anticonceptie ook gebruiken om menstruatieklachten te verminderen of om acne te beperken. Maar wist je ook dat anticonceptie seks leuker maakt? Doordat jij je geen zorgen hoeft te maken over het risico om zwanger te worden, kan je meer ontspannen tijdens seks en meer genieten.


Wat zijn de voordelen van condooms?

Een condoom is een anticonceptiemethode in de vorm van een rubberen hoesje, dat je om de penis doet tijdens de seks en tijdens het pijpen.Condooms hebben voordelen boven andere vormen van anticonceptie:

Geplaatst in: condoom voorbehoedsmiddel

Onbeschermde seks en nu?

Je hebt onbeschermde seks gehad en bent bang om een soa te hebben. Ook al heb je geen klachten of nemen de klachten af, dan nog is het belangrijk om je te laten testen. Dit kan je doen vanaf drie weken na de onbeschermde seks. Als blijkt dat je een soa hebt opgelopen, is dit in de meeste gevallen goed te behandelen. Hoe eerder je er bij bent hoe beter.Daarnaast is er ook nog kans op een eventuele zwangerschap. Ongeveer tweeënhalve week na de onbeschermde seks kan het meisje een zwangerschapstest doen.