Informatie

anticonceptie pil

De pil is een voorbehoedmiddel dat hormonen bevat (oestrogeen en/of progestageen). Het slikken van deze hormonen heeft drie effecten: de maandelijkse eisprong wordt onderdrukt, de binnenwand van de baarmoeder wordt ongeschikt voor innesteling van een bevrucht eitje en het slijm in de ingang van de baarmoeder wordt ondoordringbaar voor zaadcellen.

Artikelen

De pil

De anticonceptiepil, ook wel de pil, is een voorbehoedmiddel dat beschermt tegen zwangerschap.De actieve ingrediënten zijn hormonen, namelijk een oestrogeen en/of een progestageen. Het slikken van deze hormonen in de pil heeft drie effecten: de maandelijkse eisprong wordt onderdrukt, de binnenwand van de baarmoeder wordt ongeschikt voor innesteling van een bevrucht eitje en het slijm in de ingang van de baarmoeder wordt ondoordringbaar voor zaadcellen.Lees ook:Is de pil betrouwbaar?


Uitvinding gezocht: de mannenpil

De mannenpil. Een van de uitvindingen die nog steeds niet gedaan is, ondanks dat er al jarenlang naar wordt gezocht. Maar, stel dat hij morgen wordt uitgevonden, zou jij er dan op vertrouwen dat je mannelijke partner daadwerkelijk aan de pil is?


Feiten en fabels over de anticonceptiepil

Je hoort regelmatig de meest wilde verhalen over de anticonceptiepil, van je vriendinnen, in de media, of als je met het OV reist. Het is niet altijd even gemakkelijk om te weten wat je hierover moet geloven en wat niet. Seksenzo zet het voor jou op een rijtje.•    Mijn borsten worden groter als ik de anticonceptiepil neemDit hangt af van vrouw tot vrouw. Sommige pillen stimuleren de borstklieren al meer dan andere, vandaar dat je borsten iets groter kunnen worden.

Geplaatst in: veilig anticonceptie pil

Wereld Anticonceptiedag

Anticonceptie wordt meestal gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Daarnaast kan je anticonceptie ook gebruiken om menstruatieklachten te verminderen of om acne te beperken. Maar wist je ook dat anticonceptie seks leuker maakt? Doordat jij je geen zorgen hoeft te maken over het risico om zwanger te worden, kan je meer ontspannen tijdens seks en meer genieten.


Is de pil betrouwbaar?


Pil vergeten?

Tussen twee anticonceptiepillen mag nooit meer dan 36 uur zitten. De gewone pil is dus nog betrouwbaar als je hem binnen twaalf uur slikt na het vaste moment dat je hem normaal inneemt. Dit kan betekenen dat je twee pillen op dezelfde dag inneemt, dit is geen probleemWat je moet doen als je de pil meer dan twaalf uur later na het vaste moment dat je hem normaal inneemt hangt er vanaf wanneer je de pil vergeten bent.Pil vergeten in eerste pilweek van de strip


Wat zijn de nadelen van de pil?

De pil is in Nederland het meest gebruikte anticonceptiemiddel. Er zitten een heleboel voordelen aan, maar ook nadelen.Nadelen van de pil zijn:Je moet er elke dag aan denken. Vergeet je (regelmatig) een pil te nemen, dan neemt de betrouwbaarheid af.Er bestaat voor meiden die de pil slikken een iets verhoogde kans op trombose.


Wat zijn de voordelen van de pil?

Een van de voordelen van een anticonceptiepil is dat het vooral een heel betrouwbaar middel is om een zwangerschap te voorkomen, mits je er zorgvuldig mee omgaat. Nog een voordeel van de pil is , dat als je normaal gesproken last hebt van veel bloedverlies, dit bloedverlies sterk kan verminderen door het nemen van de pil.