Informatie

voorbehoedsmiddel

Naast de Pil en het condoom zijn er nog andere anticonceptiemiddelen Er is tegenwoordig een grote keuze aan voorbehoedmiddelen. De anticonceptiemiddelen zijn onder te verdelen in korte en lange termijn anticonceptie. Korte termijn anticonceptie is Evra pleister, Nuvaring en de Prikpil. Lange termijn anticonceptie is Koper spiraaltje, Mirena en Implanon.

Artikelen

De pil

De anticonceptiepil, ook wel de pil, is een voorbehoedmiddel dat beschermt tegen zwangerschap.De actieve ingrediënten zijn hormonen, namelijk een oestrogeen en/of een progestageen. Het slikken van deze hormonen in de pil heeft drie effecten: de maandelijkse eisprong wordt onderdrukt, de binnenwand van de baarmoeder wordt ongeschikt voor innesteling van een bevrucht eitje en het slijm in de ingang van de baarmoeder wordt ondoordringbaar voor zaadcellen.Lees ook:Is de pil betrouwbaar?


Uitvinding gezocht: de mannenpil

De mannenpil. Een van de uitvindingen die nog steeds niet gedaan is, ondanks dat er al jarenlang naar wordt gezocht. Maar, stel dat hij morgen wordt uitgevonden, zou jij er dan op vertrouwen dat je mannelijke partner daadwerkelijk aan de pil is?


Plezier op het toilet!

Seks op een andere plek dan in of op bed is voor velen de ultieme fantasie. De spontane actie en het idee dat je betrapt kan worden is ontzettend opwindend. Wat dacht je van het toilet?


Wereld Anticonceptiedag

Anticonceptie wordt meestal gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Daarnaast kan je anticonceptie ook gebruiken om menstruatieklachten te verminderen of om acne te beperken. Maar wist je ook dat anticonceptie seks leuker maakt? Doordat jij je geen zorgen hoeft te maken over het risico om zwanger te worden, kan je meer ontspannen tijdens seks en meer genieten.


Wat zijn de voordelen van condooms?

Een condoom is een anticonceptiemethode in de vorm van een rubberen hoesje, dat je om de penis doet tijdens de seks en tijdens het pijpen.Condooms hebben voordelen boven andere vormen van anticonceptie:

Geplaatst in: condoom voorbehoedsmiddel

Condoom

Een condoom is een voorbehoedsmiddel. Het is een elastisch hoesje, meestal van dun rubber, dat je om de penis doet om het sperma op te vangen. Condooms zijn er in verschillende soorten en maten, zo heb je fun condooms en condooms met een smaakje. Het is belangrijk dat je voor het neuken condooms gebruikt met een CE-logo, deze voldoen aan de Europese kwaliteitseisen.

Geplaatst in: condoom voorbehoedsmiddel

Anticonceptiestaafje (Implanon)

De Implanon is een anticonceptiemiddel. De Implanon is een klein flexibel staafje van enkele centimeters lang en enkele millimeters dik dat onderhuids in je bovenarm geplaatst wordt. Het bevat alleen het hormoon progestageen, één van de hormonen die ook in de pil zit. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies niet opbouwt, waardoor er geen zwangerschap in de baarmoeder kan nestelen. Hierdoor worden sommige vrouwen met de Implanon ook niet meer elke maand ongesteld. Dit is niet slecht voor je lichaam, als de Implanon eruit is, kan je gelijk weer ongesteld en zwanger worden.

Geplaatst in: voorbehoedsmiddel

Mirena (hormoonspiraaltje)

De Mirena is een hormoonhoudend spiraal. In plaats van een koperdraad, zoals bij het koperspiraaltje, bevat dit spiraal het hormoon levonorgestrel. Dit is één van de hormonen die ook in de meeste anticonceptiepillen zit, maar in een lagere dosering. Daarbij wordt het grootste gedeelte van dit hormoon voornamelijk in je baarmoeder afgegeven en komt er minder hormoon in de rest van je lichaam. Hierdoor heb je vaak minder last van de hormonen.

Geplaatst in: voorbehoedsmiddel

Koper spiraaltje

Het koper spiraaltje (plastic met een koperdraadje eromheen) is een anticonceptiemiddel van een paar centimeter lang dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Het is een betrouwbaar anticonceptiemiddel, doorgaans betrouwbaarder dan de pil. Het inbrengen van een spiraaltje gebeurt na een vooronderzoek door een arts, liefst tijdens of kort na de menstruatie. Koperspiraaltjes zijn vijf of tien jaar werkzaam en kunnen op ieder gewenst moment door een arts worden verwijderd.

Geplaatst in: voorbehoedsmiddel

Nuvaring

NuvaRing is een hormonale vorm van anticonceptie en bestaat uit een dunne, flexibele kunststof ring met een doorsnede van ongeveer vijf centimeter. De Nuvaring breng je zelf in de vagina in en blijft daar drie weken zitten. De nuvaring geeft continue een beetje hormonen af, dezelfde hormonen die ook in de pil zitten, Na deze drie weken verwijder je zelf de Nuvaring en volgt één ringvrije week waarin een bloeding optreedt. Na deze stopweek wordt een nieuwe ring ingebracht, die ook weer drie weken blijft zitten.

Geplaatst in: voorbehoedsmiddel