Borstkanker

Het kan oneerlijk verdeeld zijn in het leven. Je rookt niet, drinkt niet, je sport regelmatig. Kortom je leeft gezond. En dan ineens, pats-boem, je hebt borstkanker!

Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen, namelijk 22 procent van alle kankers bij vrouwen is borstkanker. Jaarlijks treft het wereldwijd ongeveer 1 miljoen vrouwen. De kans op borstkanker wordt voor een belangrijk deel bepaald door de leeftijd; vrouwen op hogere leeftijd hebben een grotere kans op borstkanker.

Toch komt borstkanker ook voor bij jonge vrouwen. Dikwijls gaat het dan om agressieve familiale tumoren. Als borstkanker in jou familie veel voorkomt moet je dus extra alert zijn.
Als je op jonge leeftijd iets abnormaal constateert in de borst, hoef je niet meteen aan borstkanker te denken natuurlijk. Meestal gaat het om een goedaardige cyste. Een goedaardige cyste hoeft niet verwijderd te worden tenzij deze pijn doet of blijft groeien.
Bepaalde veranderingen in de borst kunnen wel wijzen op borstkanker. De meest voorkomende verandering is een ‘knobbeltje’. Het gaat dan om een verdikking in de borst die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die je normaal kunt opmerken.
Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Vaak is het een plekje in de borst dat iets stugger of harder is dan de rest van het weefsel. Soms is het kogelrond en glijdt het onder de vingers weg als een knikker. Soms voelt het als een verdikte schijf of een strengetje achter de tepel. Meestal doen dergelijke knobbeltjes geen pijn.

Zelfcontrole ja of nee?
Voorheen was het advies bij vrouwen die nog menstrueren dat het verstandig was dit onderzoek ongeveer een week na de menstruatie doen, omdat borsten vóór de menstruatie enigszins gezwollen en pijnlijk kunnen zijn. Wanneer men de borsten maandelijks zou onderzoeken, zou men ook weten hoe de borsten “normaal” aanvoelen, en sneller doorhebben, of er iets veranderd is.
Maandelijks systematische en grondig zelfonderzoek wordt nu niet meer zozeer geadviseerd. Bij het douchen, insmeren of voor de spiegel staan ontdekken vrouwen afwijkingen meestal vanzelf.

Andere afwijkingen kunnen zijn:
•    Deukjes of kuiltjes in de huid.
•    Een sinds kort ingetrokken tepel.
•    Een verandering van de tepel, zoals roodheid, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt.
•    Bruin of bloederig vocht uit de tepel.
•    Pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel iets anders aanvoelt. Pijn is op zichzelf geen teken dat er een afwijking in de borst is. Hebt je voortdurend pijn in (één van) je borsten, bespreek dan met je huisarts of regelmatig onderzoek wenselijk is.
•    Een borst die warm aanvoelt en rood is verkleurd. Soms is de huid verdikt en vertoont putjes, zoals een sinaasappelschil.
•    Een wondje van de huid dat niet geneest.

Als je een knobbeltje ontdekt in je borst, kan je een afspraak maken in de borstkliniek. Met een echografie kan dikwijls de diagnose al gesteld worden.

WIST JE DAT…? Omdat mannen ook een kleine hoeveelheid borstklierweefsel bezitten, kunnen zij ook borstkanker krijgen. De kans dat een man borstkanker ontwikkeld is klein ongeveer 1 op 100.000 per jaar.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *