De wetenschap achter seks

Heel verstandig als je bij het vrijen aan anticonceptie/voorbehoedmiddel denkt, dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Nog veel minder vaak zullen we stil staan bij het ontstaan van deze middelen.

Vrijen zonder risico op zwangerschap of SOA heb je tegenwoordig grotendeels zelf in de hand. Uit tal van mogelijkheden kun je het middel kiezen dat het beste bij jouw situatie past. Vroeger was deze keuze er niet. Op de Wetenschapsdag staan we stil bij het ontstaan van anticonceptiemiddelen. Weet jij sinds wanneer anticonceptie bestaat? Misschien weet je dat de pil ongeveer in de tijd van je ouders op de markt kwam. En wat denk je dat het oudste anticonceptiemiddel is?

De eerste vorm van anticonceptie die ter herleiden is, komt uit de tijd van de Egyptenaren (1500 v.C.), waarin een recept staat van honing met sap van de stekels van de acacia, die in de vagina ingebracht moest worden en waarschijnlijk zaaddodend werkte. Het klinkt raar, maar eigenlijk gebruiken we zoiets nog steeds. Bovenstaand mengseltje is op basis van zuren, wat nog steeds gebruikt wordt in zaaddodende middelen.
Indianen dronken een thee met extract van gedroogde zaadballen van een bever als anticonceptie. Verder werd de vagina uitgerookt na de seks en werd er gespoeld met aanzurende middelen. En misschien ken je Casanova ook wel; hij liet zijn vrouwen een halve citroen op de baarmoedermond plaatsen, dit lijkt een beetje op de FemCap die nu gebruikt wordt.

Omdat men vroeger nog niet goed wist hoe de voortplanting werkte, werden vooral barrièremiddelen gebruikt, zoals we nu het condoom hebben. De eerste condooms zijn ook al te zien op tekeningen van de Egyptenaren. Deze werden eerst gemaakt van linnen, later van darmen van varkens en schapen en sinds het midden van vorige eeuw van rubber.

Ongeveer 2400 jaar geleden werden de eerste spiraaltjes gebruikt. Dit waren niet de kleine staafjes zoals we ze nu kennen, maar een holle loden pijp gevuld met steentjes. Ongeveer 500 jaar later werd dit vervangen door een stuk opgerold papier met een draadje erom. Circa 200 jaar geleden kwamen er spiraaltjes die wat meer op de onze lijken. Deze gaven nog wel veel risico op infecties, maar sindsdien is het steeds verder ontwikkeld, tot het veilige en betrouwbare spiraaltje wat je nu kent.

Toen er meer bekend werd over de hormonale regeling van de vruchtbaarheid, kon de pil ontwikkeld gaan worden. Deze kwam eind jaren ’60 op de markt. Hierdoor was er eindelijk een betrouwbaar middel, waardoor je als vrouw meer kan genieten van seks.

WIST JE DAT…? De pil niet alleen als anticonceptiemiddel wordt gebruikt, maar ook om menstruatieklachten te verminderen? Enkele voorbeelden hiervan zijn buikpijn, hoofdpijn en hevig bloedverlies. Ook zijn er verschillende anticonceptiemiddelen die ook goed werken tegen huidproblemen of overbeharing

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *