Hoe vertel ik.. ?

Zeg jij altijd wat je wilt of wat je dwars zit? Soms is het niet zo gemakkelijk om duidelijk aan te geven hoe je iets ziet, of hoe je je voelt.

Vind jij het moeilijk om voor jezelf op te komen; ben je verlegen uit angst bijvoorbeeld om wat de ander ervan vindt.? Toch helpt het om te zeggen wat er in je leeft, want anders leert de ander jou nooit kennen zoals je echt bent. En dat zou zonde zijn. Je kunt jezelf hierin oefenen en op die manier je vaardigheden in communicatie vergroten.

Eén van de dingen die moeilijk kunnen zijn om te zeggen is bijvoorbeeld wanneer je iemand leuk vindt. Vooral als je niet zeker weet of de ander ook hetzelfde voelt voor jou. Als je geen stap in die richting zet kun je heel lang in onzekerheid blijven verkeren. Neem de tijd om elkaar  wat beter te leren kennen en gezellige dingen met elkaar te doen. Probeer het wel een beetje spannend te houden, zodat je niet opeens dikke vrienden bent, want dan is het meestal weer lastig om uit de ‘ friends-zone’ te komen.

 Als je open kaart wilt spelen over je gevoelens, kies dan een goed moment. Begin niet te snel over gevoelens. Dat kan de ander misschien afschrikken. Je kunt zeggen dat je meer dan vriendschap voelt , zonder dat je meteen vertelt dat je helemaal gek van hem of haar bent. En dan vragen hoe dat voor de ander is.

Nee zeggen tegen iemand die jou leuk vindt is overigens net zo lastig. We weten soms maar al te goed hoe het voelt om afgewezen te worden of niet te krijgen wat we graag willen. Toch helpt het als je eerlijk bent. Voor de ander, maar vooral ook voor jezelf. Het lucht op en je geeft duidelijk je grenzen aan. Zo krijg je geen verwarrende situaties, en voorkom je dat de ander hoop blijft houden.

En als je het dan uiteindelijk leuk hebt met elkaar, dan kunnen jullie naar elkaar uitspreken dat je een relatie hebt! Ook binnen een relatie is het belangrijk om te (blijven) praten met elkaar. Wees open in wat je wel en niet wilt. Bijvoorbeeld over hoe intiem je met elkaar wilt zijn, en of je eraan toe bent op seks gebied te willen experimenteren. In dat geval moet er over seks gepraat worden. Misschien vind je dat spannend, omdat jullie dat nog niet echt gedaan hebben en je niet weet hoe je moet beginnen.

Een relatie loopt vaak stuk omdat er slecht met elkaar wordt gecommuniceerd. Hier volgen een aantal goede tips voor een betere communicatie binnen je relatie:

– Probeer om de beurt te praten en val elkaar niet in de rede.
– Wacht even en denk na over wat je wilt zeggen. Als je je antwoord al klaar hebt voordat je partner al is  uitgesproken, heb je waarschijnlijk niet goed geluisterd of nagedacht. Je wilt toch niet iets zeggen waar je later spijt van krijgt?
– Praat niet te lang achter elkaar. Geef de ander ook de gelegenheid om iets te zeggen. Twee monologen maken geen dialoog!
– Probeer woorden als ‘altijd’ of ‘nooit’ te vermijden. Gebruik je deze woorden wel, dan gaat je partner waarschijnlijk meteen in de verdediging. Dit zal het gesprek niet helpen.
– Blijf bij het onderwerp. Het is gemakkelijk om snel over iets anders te gaan praten (als verdedigingsmechanisme), maar doe dit niet.
– Kom je er écht niet meer uit? Spreek dan af dat je het niet altijd met elkaar eens hoeft te zijn. Dus, agree to disagree! Accepteer dat de ander verschillend is en dat verschillen elkaar ook goed kunnen aanvullen!

WIST JE DAT…? Je ook communiceert met je feromonen? Dit zijn lichaamseigen geurstoffen wat andere mensen aantrekt. Dus pas maar op, voordat je het weet hoef je niet eens meer moeite te doen om te zeggen dat je iemand leuk vindt, en heb je honing aan je …. ! (vul zelf maar in 😉

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *