Kom uit de kast

Je bent verliefd op het leukste meisje uit de klas. Eén probleem, je bent zelf ook een meisje. Hoe ga je daar mee om?

Is het voor een meisje juist moeilijker of makkelijker om uit de kast te komen? Er wordt beweerd dat het voor meisjes eerder makkelijk is omdat vrouwenliefde meer geaccepteerd is. Meisjes, of ze nu hetero, homo of biseksueel zijn, zijn van nature veel lichamelijker ingesteld dan jongens. Twee hetero vriendinnen kunnen elkaar innig omhelzen zonder dat iemand daar vreemd van op kijkt. Jongens moeten stoer zijn en geven elkaar een hand, een schouder of een boks. Geef iets meer en je bent gelijk een homo.

In werkelijkheid is ‘uit de kast komen’ voor zowel een homo als een lesbo op één of andere manier lastig. Er is voor homoseksualiteit tijdens seksuele voorlichting weinig aandacht. En als het besproken wordt, is het eerder gericht op de mannenliefde. Toegeven aan de buitenwereld en jezelf dat je lesbienne bent maakt dat niet gemakkelijker. Er is onder homoseksuele meisjes een groot aantal die jaren lang de schijn op houden. Bijvoorbeeld door zichzelf aan te praten ‘normaal’ te zijn en gewoon vriendjes hebben.

Toch kan je op een gegeven moment je gevoelens niet meer onderdrukken. Meestal wanneer er liefde voor een ander meisje in het spel is. Verschillende vormen van onzekerheid spelen dan een rol. Naast dat je je afvraagt of de liefde wederzijds is, ben je ook bang een vriendin kwijt te raken. Eenmaal uitgesproken is zij ook gelijk ‘uit de kast’; niet alleen voor zichzelf maar ook voor haar hele omgeving.

Herken jij jezelf in deze situatie? Weet dan dat het belangrijk is eerst zelf te accepteren dat je deze gevoelens hebt. De volgende stap is pas je omgeving. Het is best begrijpelijk als je dat moeilijk vindt, maar om compleet jezelf te kunnen zijn zul je ook je omgeving op de hoogte moeten stellen. Een coming out doe je niet alleen naar je ouders, maar ook naar je vrienden, familie of misschien zelfs wel je klasgenoten en de liefde van je leven.

Ben jij klaar voor je coming out? Praat er dan eerst met iemand over waarvan je verwacht dat hij/zij het zal accepteren en je zal steunen. Dit kan bijvoorbeeld je broer of zus zijn, of een vriend(in). Hij of zij kan jou dan steunen als je het aan anderen vertelt.

WIST JE DAT…?  Er bepaalt wordt of je homo of heteroseksueel bent nog voor je geboren wordt? Tijdens de zwangerschap van jou moeder is dit bepaalt en is dit afhankelijk van de hormoonhuishouding van je moeder. Nog een leuk weetje: veel homo’s hebben een oudere broer. Tijdens een tweede zwangerschap is de hormoonhuishouding van de baarmoeder anders.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *