Informatie

hpv

HPV is de afkorting van Humaan Papilloma Virus en heeft wel 100 typen. Veel van die typen zijn niet gevaarlijk voor je gezondheid.
Het virus komt voor op de huid en de slijmvliezen, waarvan 30 typen op de slijmvliezen van de geslachtsorganen. Wratjes aan je geslachtsorganen krijg je door een infectie met een bepaald type van dit HPV virus, terwijl weer andere types wratjes aan je handen en voeten geven. Ook kan je door besmetting met een bepaald type van deze HPV virussen het risico lopen baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan te krijgen.

Artikelen

Vaccinatie tegen HPV

HPV staat voor Humaan PapillomaVirus. Dit virus veroorzaakt baarmoederhalskanker en genitale wratten. Wanneer je de HPV vaccinaties ontvangt, verminder je de kans om baarmoederhalskanker te krijgen. De vaccinatie beschermt niet tegen de HPV vormen die genitale wratten veroorzaken.In 2009 is gestart met het vaccineren tegen HPV van meisjes die geboren zijn in 1993 en daarna. De HPV vaccinatie bestaat uit drie prikken in de bovenarm, steeds met tussenpozen van enkele maanden.

Geplaatst in: hpv

Kan een HPV-infectie behandeld worden?

Ongeveer 80% van alle mannen en vrouwen krijgt weleens een HPV infectie. Meestal gaat deze vanzelf weg. Als de infectie niet vanzelf weggaat, kan HPV niet behandeld worden met medicijnen. Wel kunnen bepaalde symptomen van HPV behandeld worden. Zoals je hier kan lezen, zijn er meerdere vormen van HPV. Als je bijvoorbeeld genitale wratten hebt door het HPV virus, kan dit behandeld worden met gel, crème, laser of andere technieken. Een heftigere ziekte die het HPV virus kan veroorzaken is baarmoederhalskanker.

Geplaatst in: hpv

Klachten van een HPV infectie

Meestal merk je niets van een infectie door het HPV virus, ook als je afweersysteem niet in staat is om het virus op te ruimen. De infectie blijft dan sluimerend in je lijf aanwezig. Wat je van besmetting met HPV kunt merken, is dat je wratjes op de schaamlippen of de penis hebt. Deze wratjes kunnen plaatselijk behandeld worden. Het HPV virus dat wratjes veroorzaakt, zorgt niet voor baarmoederhalskanker, dit is een ander HPV virus.

Geplaatst in: hpv

Hoe groot is het risico om besmet te raken met HPV ?

HPV komt veel voor en is besmettelijk. Je raakt besmet met HPV door seksueel contact en door huid-op-huidcontact, vooral via de huid in de schaamstreek. Maar besmetting kan ook via de huid van je handen en vingers. De meeste mensen, seksueel actieve mannen en vrouwen, raken ooit in hun leven besmet met HPV. HPV kan je bij je hebben, zonder klachten, maar het kan ook genitale wratten en baarmoederhalskanker veroorzaken. Meer dan 80% heeft dit virus dus al eens opgelopen, of zal het ooit oplopen. Maar gelukkig ruimt het afweersysteem in meer dan 80% van de gevallen het virus zelf op.

Geplaatst in: hpv