Informatie

soa

Een SOA is een seksueel overdraagbare aandoening die je op kan lopen tijdens onbeschermde seks of via bloed van een ander (bijvoorbeeld via vuile naalden). Er zijn verschillende soa’s die allemaal andere klachten kunnen geven.. Sommige soa's hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste gemakkelijk te genezen.
Soa's zijn besmettelijk. Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Ook dan kun je een soa (ongemerkt) doorgeven. Als je onbeschermde seks hebt gehad en je denkt dat je een soa hebt kunnen oplopen, kun jij je het beste laten testen.

Artikelen

Preventie van zwangerschap en bescherming bij seks

Seks hebben kan heerlijk zijn, maar kan ook risico’s hebben. Seks zonder bescherming kan een zwangerschap en/of SOA tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk vooraf te weten hoe jij jezelf kunt beschermen en, als het mis gaat, waar je terecht kunt.


Soa en partners

Als je een soa hebt opgelopen, is het erg belangrijk dat je seksuele partner(s) daar ook van op de hoogte is/zijn. Het kan best wel moeilijk zijn om je (-ex) partner te moeten vertellen dat jij een soa hebt maar je wilt natuurlijk niet dat hij/zij ook klachten zal krijgen en weer andere mensen gaat besmetten, met alle gevolgen van dien. Als je partner op de hoogte is, kan er ook voor hem/haar op tijd een behandeling gestart worden. Een soa is meestal goed te verhelpen mits je het snel laat behandelen.

Geplaatst in: soa

Soa behandeling

Hoe een soa behandeld moet worden, ligt aan het type soa.Er zijn verschillende soorten soa’s die allemaal op een andere manier behandeld worden. Dit kan bijvoorbeeld met een antibioticakuur zijn (chlamydia, gonorroe, syfilis). Belangrijk is om dan de kuur af te maken en niet te stoppen als de klachten verminderen.

Geplaatst in: soa

Onbeschermde seks en nu?

Je hebt onbeschermde seks gehad en bent bang om een soa te hebben. Ook al heb je geen klachten of nemen de klachten af, dan nog is het belangrijk om je te laten testen. Dit kan je doen vanaf drie weken na de onbeschermde seks. Als blijkt dat je een soa hebt opgelopen, is dit in de meeste gevallen goed te behandelen. Hoe eerder je er bij bent hoe beter.Daarnaast is er ook nog kans op een eventuele zwangerschap. Ongeveer tweeënhalve week na de onbeschermde seks kan het meisje een zwangerschapstest doen.


Hepatitis B en HIV

Hepatitis B en HIV zijn virussen die ook onder de SOA’s vallen. Je kunt deze oplopen door seks zonder condoom, maar ook als je in contact komt met het bloed van iemand die besmet is. Dit kan dus bij het gebruiken van elkaars naalden bij drugsgebruik , bij prikaccidenten bij ziekenhuispersoneel en bij het niet hygienisch laten plaatsen van tatoeage en piercing. Daarnaast kunnen ze ook worden overgedragen door sperma en vaginaal vocht. Je kunt niet besmet worden door uit hetzelfde glas te drinken als iemand die besmet is.Hepatitis B

Geplaatst in: soa

Herpes Genitalis

Herpes Genitalis wordt veroorzaakt door het herpessimplexvirus, waar je ook een koortslip van kan krijgen. Bij Herpes Genitalis zitten de blaasje alleen niet bij je mond, maar rond de penis, vagina en/of anus.Je kunt het virus oplopen als iemand je beft of pijpt en diegene besmet is met het virus en op dat moment een koortslip heeft. Kijk zelf ook uit met het geven van orale seks als je een koortslip hebt. Je wilt je partner natuurlijk niet besmetten! Ook kan je het oplopen tijdens de gemeenschap als je partner op dat moment last heeft van Herpes Genitalis.

Geplaatst in: soa

Genitale wratten

Genitale wratten zijn wratten op, in en rond de vagina, de penis of anus. Soms jeuken ze, maar vaak heb je er geen klachten van. Meestal gaan genitale wratten spontaan weer weg. Ze zijn onschuldig maar soms kan je er wel last van hebben. Als je er klachten van hebt of ze lelijk vindt, kun je ze weg laten halen. Wel kunnen genitale wratten terugkomen.

Geplaatst in: soa

Gonorroe (druiper)

Als je gonorroe hebt, hoef je niet altijd klachten te hebben. Klachten die je kan hebben bij gonorroe zijn pijn bij het plassen of (iets meer) afscheiding. Zowel mannen als vrouwen kunnen dit hebben. Net als bij Chlamydia kunnen er bij de meisje ontstekingen van de baarmoeder en/of eileiders en bij de jongen ontstekingen bij de bijballen optreden als het niet op tijd behandeld wordt.

Geplaatst in: soa

Chlamydia

Chlamydia is een soa die je kan hebben opgelopen zonder dat je er klachten van hoeft te hebben. Eventuele klachten die je wel van Chlamydia kan hebben zijn: pijn of branderig gevoel bij plassen, afscheiding, bloed uit de vagina, pijn in de buik. De gevolgen van een infectie kunnen bij een meisje zijn dat er een ontsteking van de baarmoeder en/of eileiders ontstaan waardoor je onvruchtbaar kan worden. De gevolgen bij een jongen kunnen zijn (bij)balonsteking.ook hiervan kan onvruchtbaarheid op langere termijn een gevolg zijn.

Geplaatst in: soa

Veilig vrijen in vaste relatie

Als je een relatie hebt, komt er een punt waarop jullie geen condoom meer willen gebruiken, maar toch veilig willen vrijen. Jullie vrijen tenslotte alleen met elkaar en hebben geen klachten. Veilig vrijen betekent dat je geen kans hebt op een soa of ongewenste zwangerschap. Je weet pas zeker weet dat je geen SOA hebt nadat je je hebt laten testen, het komt vaak voor dat iemand een SOA heeft zonder klachten. Hebben jullie je allebei laten testen en hebben jullie geen SOA, dan kunnen jullie veilig zonder condoom vrijen.

Geplaatst in: veilig soa