Seks in de media

“Sex sells” en dus is seks een ideaal onderwerp voor de media. Beïnvloeden beelden op tv, internet en songteksten jouw seksuele gedrag?

Je denkt vast daar heb ik geen last van, toch blijkt uit recent onderzoek dat meisjes die vaker naar videoclips kijken uitzonderlijk seksueel gedrag vertonen. Ze hebben sneller seks met een (vreemde) jongen en vinden dit ‘normaler’ dan meisjes die minder vaak kijken naar clips. Daarnaast gaan deze meisjes eerder met de borsten bloot voor de webcam.
Ook jongens gedragen zich anders onder invloed van de media. Ze gaan vrouwen als lustobject zien en lopen het risico een vertekend beeld te krijgen van ‘gewoon’ seksueel gedrag. Bovendien fantaseren die jongens vaker over seks met mediabeelden als voorbeeld. Deze beelden geven doorgaans een ideale werkelijkheid weer. Het kan jongeren nog onzekerder maken over hun seksuele ervaringen en over hun eigen lichaam. Herken je iets van deze punten bij jezelf? Dan heeft de media meer invloed op jou dan je denkt.

Natuurlijk is niets mis met wegzwijmelen bij beelden van mooie mensen. Zolang jij je bedenkt de beelden in de videoclips, (porno)films, tijdschriften, hoe leuk, stoer en mooi het er ook uitziet, geen realiteit is. Achter deze perfecte plaatjes gaan vaak dure personal trainer, cosmetische ingrepen en Adobe Photoshop schuil. Doe jezelf een plezier en blijf kritisch.

Je bent niet de enige die invloeden uit de media moet filteren. Iedereen in jouw omgeving is er aan blootgesteld. Het kan zijn dat het jou aardig lukt, maar een vriend(in) of klasgenoot niet. Dus kun je in een situatie terecht komt waar je niet goed raad mee weet. Stel je voor dat bijvoorbeeld een meisje je probeert te zoenen, terwijl je dat niet wil, of een jongen je voorstelt om je shirtje uit te trekken achter de webcam. Voor hen is de handeling of verzoek de normaalste zaak van de wereld, daarmee kunnen zij jou onbewust het gevoel geven dat jouw mening suf is. Het kan dan prettig zijn om ‘weerbaar’ te zijn. Dit houdt in dat jij je geen dingen laat overkomen die je niet wilt. Daarvoor hoef je niet gelijk op een weerbaarheidcursus, je kunt ook zelf eerst bedenken wat je wel en absoluut (nog) niet wil doen op het gebied van zoenen, aanraken, strelen, en seks. Je kunt het voor jezelf op papier zetten, of samen met een vriend of vriendin een rollenspel spelen waarbij je heel duidelijk oefent in het zeggen van ‘dit wil ik niet’.

Wist je dat…? Jij voor je 18e verjaardag gemiddeld 200.000 reclameboodschappen hebt gezien? 200.000 perfect geretoucheerde lijven, dagelijks op je netvlies: daar moet wel iets van blijven hangen.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *