Informatie

leeftijd

Wat seks betreft ben je nooit te oud om iets bij te leren. Je bent ook nooit te oud om er aan te beginnen. Maar je kan wel te jong zijn om van seks te genieten. Je moet voor jezelf uitmaken of je er klaar voor bent en zo ja, hoever je wil gaan. Voor iedereen is dat verschillend. De ene persoon zal er zich klaar voor voelen als hij 14 is, iemand anders wil dan weer liever wachten tot hij of zij zestien is, maar ook als jij je eerste seksuele ervaring hebt als je 20 bent, is dat prima. Seks is pas lekker als je het zelf wilt en als je zeker bent dat je het wil. Seks is er immers om van te genieten en dit kan niet als je onder druk staat.

Artikelen

Dag van de rechten van het kind

Iedere jongere heeft rechten. Helaas staan de kranten er vol mee: misbruik van zeer jonge kinderen in een kinderdagverblijf en misbruik binnen de RK Kerk. Soms moet je als jongere tegen jezelf en/of anderen in bescherming worden genomen. Hoe is dat in de wet eigenlijk geregeld op het gebied van seksualiteit?

Geplaatst in: leeftijd seksueel geweld

Op welke leeftijd mag je seks hebben

De leeftijd waarop je voor het eerst aan seks doet is voor elk persoon anders. Sommigen hebben heel jong al hun eerste ervaringen met seks. Er zijn ook jongeren die liever wachten of bij wie het wat langer duurt voor zij de geschikte persoon ontmoeten. Welke scenario jij ook volgt het is verstandig om je eigen gevoel te volgen, laat je niet van de wijs brengen door wat anderen vinden of wel al hebben gedaan, jij weet wat en wanneer het goed voor jou is.

Geplaatst in: eerste keer leeftijd maagd

Te jong voor seks

Is dat niet oneerlijk? Jij bent 15 jaar en de overheid vindt dit gewoon te jong om seks te hebben. Het kan namelijk heel goed zijn dat je maar met iemand naar bed gaat, omdat jij je anders truttig voelt. Of omdat je denkt dat die ander het anders saai vindt. En je bent zo dol op hem/haar, je wilt wel alles voor hem/haar doen! Maar wil je het zelf ook? Ben je er zelf aan toe? Die vraag is voor meiden en jongens onder de 16 jaar lastig te bepalen. Daarom probeert de overheid je te beschermen.

Geplaatst in: leeftijd

Wettelijke leeftijd voor seks

De wettelijke leeftijd voor seks verschilt van land tot land. In Nederland is de minimumleeftijd voor vrijwillige seks voor zowel homoseksuelen als heteroseksuelen 16 jaar. De wet zegt dat seks niet alleen geslachtsgemeenschap is, maar ook orale seks en wederzijdse masturbatie. Je mag dus ook geen seksuele relatie aangaan met iemand die jonger is dan 16. Of jullie het allebei willen of niet, maakt niets uit. Doe je het toch, dan ben je strafbaar. De wet noemt het ‘aanranding van de eerbaarheid’. Als de jongere nog geen 14 is, dan is dat ‘verkrachting’.

Geplaatst in: leeftijd