Addicted to love

Vlinders in je buik: een heerlijk gevoel waar je nooit meer vanaf zou willen. Tenminste, dat zou je denken…

Verliefdheid gaat gepaard met trillende handen, stralende ogen, vlinders in je buik en geen hap door je keel kunnen krijgen. Je leeft op een roze wolk, waar je alleen nog aan hem of haar kunt denken. Vaak zie je de minder goede kanten van degene waar je op verliefd bent niet meer; het spreekwoord ‘liefde maakt blind’ bestaat niet voor niets. Je humeur is in elk geval niet stuk te krijgen.

Waarom voelen mensen zich eigenlijk verliefd? Tijdens verliefdheid worden door je lichaam hormonen aangemaakt die een gelukzalig gevoel geven. Zo zorgt endorfine ervoor dat je alsmaar in de buurt wil zijn van de persoon waar je verliefd op bent. Een ander hormoon dat tijdens deze periode wordt aangemaakt is amfetamine. Dit werkt ongeveer net als speed en zorgt dat je hart sneller gaat kloppen en je je gelukkiger voelt.
Vaak nemen in een relatie na verloop van tijd de verliefdheidhormonen iets af en de verliefdheid gaat langzaam over in ‘houden van’. Jammer, maar ook deze fase van de relatie heeft fijne kanten. Je voelt je vertrouwd en geborgen bij elkaar

Dat geldt echter niet voor iedereen. Er bestaat namelijk ook zoiets als ‘verliefdheidverslaving’. Mensen die hier last van hebben, zijn verslaafd aan de endorfine en amfetamine die vrijkomt bij het gevoel van verliefdheid. Als je deze verslaving hebt, zul je steeds een einde aan de relatie maken zodra de verliefdheid afneemt. Je gaat van de ene naar de andere partner, om steeds het gelukzalige gevoel van verliefdheid op te wekken. Hoewel dit misschien nog niet zo erg lijkt, kan deze verslaving – net als alle vormen van verslaving – negatieve gevolgen hebben voor degene die er aan leidt. Afkicken van deze verliefdheidsverslaving kan met behulp van therapie en begeleiding.

Wees dus niet teleurgesteld als je roze wolk langzaam verdwijnt, maar koester juist de gevoelens van liefde en de fase van ‘houden van’ en zorg samen dat de vlinders af en toe ook nog door je buik razen!

WIST JE DAT…? Ook seks tot een vorm van verslaving kan leiden? Wanneer je verlangens zo’n grote rol gaan spelen dat het je dagelijkse leven beperkt, spreek je van seksverslaving. Door middel van therapie en begeleiding kun je van de verslaving af komen.

Post Author: Admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *