Handen schudden of een begroetingszoen op de wang?

In de Nederlandse cultuur is het gebruikelijk dat mannen elkaar de hand schudden en niet kussen, tenzij ze een hechte familierelatie hebben. Mannen zoenen wel vrouwen ter begroeting. Hoe is dat in andere culturen? We beschrijven de opmerkelijkste verschillen.

In Nederland geven vrouwen zowel elkaar, als mannen een kus op de wang ter begroeting als ze elkaar kennen.
Vaak kijken we met een vreemde blik als twee mannen elkaar op de wang zoenen en vinden het meteen “gay”.Het is eigenlijk wel bijzonder dat wij zoenen op de wang tussen mannen vreemd vinden, terwijl homohuwelijken hier in Nederland (bijna) de normaalste zaak van de wereld zijn. In een land als India lopen mannen hand in hand en begroeten elkaar uitbundig, terwijl homofilie daar nog verboden is door de wet.
•    In Indonesië is zoenen verboden en zijn openlijke liefkozingen zeer ongewoon. Aanraken wordt beschouwd als een poging om seksuele toenadering te zoeken oftewel als huwelijksaanzoek aan de vrouw. Je mag niet met links de hand schudden, omdat de linker hand gebruikt wordt om het achterwerk schoon te vegen.
•    In het Midden-Oosten mogen alleen leden van dezelfde sekse elkaar kussen, maar alleen als men elkaar goed kent. Mannen die elkaar oppervlakkig kennen mogen elkaar licht omarmen. Voor man en vrouw ‘in het openbaar’ geldt: een slap handje. Verboden: het aanraken van orthodoxe en gesluierde vrouwen.
•    Nepalese vrouwen mag je niet aanraken als je ze begroet. Mannen lopen daar wel arm in arm of zelfs hand in hand.
•    Japanners buigen naar elkaar toe. Daar is handen geven onbeleefd. De persoon die het laagst in rang is zal dieper buigen dan de andere “hogere”.
•    In Nieuw-Zeeland wordt er geneusd in plaats van gekust, maar alleen met bekenden. Deze groet heet de hongi.
•    Op het Polynesische eiland Tuvalu is het gebruikelijk je gezicht op de wang van de ander te drukken en vervolgens diep te snuiven.
•    In veel Noordpoolgebieden staat de begroeting door de eskimo’s bekend als een kunik. De kunik wordt vooral gebruikt onder familieleden en geliefden. De ene persoon drukt hierbij de neus en bovenlip tegen de huid van de andere.

WIST JE DAT…? Het in Tibet heel normaal is om je tong uit te steken naar iemand? Bij ons wordt het als beledigend beschouwd, maar in Tibet is het de gebruikelijke manier om iemand welkom te heten.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *