Zondag 5 augustus is het wereld vriendschapsdag. Wat zou je toch zonder vrienden moeten? Helaas heb je vast ook weleens problemen met één van je beste vrienden. Hoe zou jij reageren als je beste vriend je verwaarloosd vanwege een vriendinnetje, of dat hij je verteld dat hij homo is?
Misschien herken je het wel: je hebt al jaren een beste vriend, alles deden jullie samen en je wist zeker dat er nooit iets tussen jullie in zou komen. Maar nu lijkt dat toch gebeurd te zijn. Hij heeft een nieuw vriendinnetje en hij is alleen nog maar bij haar. Die gast is klef geworden en wat moet je nu?
Als je net verkering hebt, is het heel normaal dat je alleen maar bij elkaar wilt zijn. Hierdoor kunnen andere contacten weleens verwaarlozen. Niet zo fijn natuurlijk, maar meestal wordt dit na een tijdje vanzelf weer minder en heb je weer tijd voor andere dingen.
Heb je een vriend die jou verwaarloosd vanwege zijn vriendinnetje? Na een tijdje mag je hem hier gerust op aanspreken. Geef aan dat je het mist om een balletje te trappen of samen te chillen en het je leuk lijkt om weer eens samen iets te doen. Na een tijdje zul je merken dat je vriend echt wel weer tijd heeft voor jou. Waarschijnlijk niet zoveel als vroeger, want hij moet zijn aandacht natuurlijk verdelen. Het is logisch als je dit jammer vindt, maar probeer een beetje begrip te tonen voor zijn situatie. Voor je het weet heb jij ook een vriendin en overkomt hem hetzelfde.
Heel anders is het als je al jaren vrienden bent en je beste vriend je opeens verteld dat hij homo is. Je kunt hier best even van schrikken. Alles wat jullie samen gedaan hebben, kun je ineens met andere ogen gaan bekijken. Samen zwemmen, samen douchen na de voetbal en bij elkaar slapen krijgen ineens een heel andere betekenis. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Het feit dat jouw vriend op mannen valt, wil natuurlijk niet betekenen dat hij ook op jou valt. Jij bent ook niet verliefd op alle vrouwen die je kent, ook al vindt je sommige wel heel aardig.
Beschouw het feit dat je vriend het juist aan jou vertelt als een eer! Dit betekent dat hij je volledig vertrouwt en bij jou helemaal zichzelf durft te zijn. Steun je vriend dus, zodat hij zich hier niet alleen in voelt. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat jij jezelf helemaal wegcijfert. Vertel hem eerlijk wat het met je doet. Samen komen jullie er wel uit.
WIST JE DAT …? je vriendengroep vaak bepaald wordt door je genen? Je vrienden zijn te onderscheiden in twee groepen: één die grotendeels dezelfde genen heeft en één die juist tegenovergesteld is. Iemand die bijvoorbeeld heel open is en veel praat, heeft dan juist vrienden die wat stiller zijn. Ook zoek je de meeste vrienden dicht bij huis. Dit wordt het Jip en Janneke effect genoemd.