Overslaande vonken

Hoe weet je of iemand de juiste voor je is? Het gaat allemaal om de juiste chemie.

Op de middelbare school maken de meeste voor het eerst kennis met chemie bij het vak scheikunde. Best interessant, maar misschien heb jij meer oog voor een klasgenoot of de lera(a)r(es). Wanneer we het hebben over chemie tussen twee mensen bedoelen we de aantrekkingskracht. Ook dit is – net als in de echte scheikunde – afhankelijk van een aantal verschillende elementen, stoffen, eigenschappen en hun verwantschap.

Aantrekkingskracht of ‘een klik’ kan zowel geestelijk als fysiek zijn. Als je je geestelijk aangetrokken voelt tot iemand hebben jullie bijvoorbeeld dezelfde karaktereigenschappen of interesses. Voel je een fysieke aantrekkingskracht, dan wordt je aangetrokken tot vorm, kleur, geur, klank en smaak.

Als je iemand leuk vindt, is de eerste klik in de meeste gevallen gebaseerd op fysieke aantrekkingskracht. Hij of zij is plat gezegd een lekker ding, waar jij wel een spreekwoordelijk ‘ontbijtje mee wil eten’. Niets mis mee, maar dus niet vanzelfsprekend de vader of moeder van je kinderen.

Het is niet gek dat de fysieke aantrekkingskracht bij een eerste ontmoeting domineert. Een emotionele klik vereist namelijk iets meer inzet, omdat je elkaar beter moet leren kennen. Toch kunnen jullie bij een eerste ontmoeting ook al emotioneel klikken; bijvoorbeeld als je iemand ontmoet bij een concert van je favoriete band of op de club van je lievelingssport. Ook kan iemand opvallen door de producten die hij/zij in het winkelmandje heeft liggen of het boek dat hij/zij leest in de bieb. Wanneer je niet blind durft te vertrouwen op mogelijke toevalligheden kun je ook iemand vragen naar zijn of haar sterrenbeeld.

Is chemie een garantie voor een succesvolle relatie? Het blijkt dat de kans op het slagen van een relatie groter wordt wanneer mensen zich op beide gebieden tot elkaar aangetrokken voelen. Fysieke aantrekkingskracht alleen geeft vurige seks, maar dat is geen basis voor een relatie. Bij een relatie gebaseerd op emotionele overeenkomsten alleen, ontbreekt de passie. Het hoogst haalbare is dan een ‘broer-zus’-relatie.

WIST JE DAT…? Jongens nog geregeld openingszinnen gebruiken om een meisje te versieren? Een gouden oude is de volgende: “(een aansteker aanstekend) Zo, nu de vonk er is…”. Seksenzo denkt dat de fysieke aantrekkingskracht wel heel sterk moet zijn als het meisje daar op in gaat.

Post Author: Admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *