Welke rol speel jij?

Dagelijks vervul je allerlei taken in variërende rollen. Als gedreven student/werknemer hijs je je ’s morgens uit bed, als attente dochter/zoon neem je een boodschap voor je ouders mee en als fanatiek sporter sta je er voor je teamgenootjes. Binnen de relatie met je partner zijn verschillende rolverdelingen mogelijk. Als je weet welke rollen jullie aannemen, is het makkelijker om hiermee om te gaan.

Relatiedeskundige Susan Quillam heeft zes relatietypes bepaald aan de hand van rollen die partners vervullen in hun verbintenis. Je herkent jezelf ongetwijfeld in één van de onderstaande!

Kat & hond
Binnen een relatie van dit type ben je continu in gevecht met je partner, zowel thuis als in het openbaar. Mensen zullen zich misschien afvragen of jullie wel om elkaar geven, maar juist het spelletje van het geruzie en het goedmaken erna is waardoor jullie tot elkaar aangetrokken worden. Vaak gaat het goedmaken dan ook gepaard met passionele seks. Pas wel op dat het vertrouwen niet geschaad wordt, want dan worden de ruzies gevoed door onzekerheid.

Jager & prooi
In dit type relatie, wat ook wel bekend staat als het achtervolger-/afstandouderpaar, wordt het spelletje ‘hard to get’ tot in den treuren uitgevoerd. De een probeert de ander zoveel mogelijk affectie te geven, maar de ander houdt de boot af en doet alsof hij/zij niet geïnteresseerd is. Zo voelt de een zich gevleid door continue pogingen tot verleiding en is de ander uiteindelijk blij met zijn prooi. In deze relatie wordt je vaak gedreven door de angst om als afhankelijk te worden bestempeld.

Ouder & kind
In sommige relaties voelt de ene partner zich verantwoordelijk voor de andere. Dat kan voortkomen uit kwetsbaarheid van één van de twee (bijv. werkloosheid), maar kan ook gewoon bepaald zijn door karakters. De een heeft gebrek aan zelfvertrouwen en de ander zorgt graag en houdt de controle. Deze rolverdeling zie je vaak terug in relaties waar een groot leeftijdsverschil is tussen beide partners.

Idool & fan
Voor dit koppel is alles zwart-wit. De een is aantrekkelijk, knap en succesvol en wordt om die redenen aanbeden door de ander, die wat minder mooi en succesvol is (of dat van zichzelf vindt). Dit type relatie is vaak geen lang leven beschoren, omdat beide partners zich niet verder kunnen ontwikkelen. Als de aandacht voor het ‘idool’ verslapt, zal hij/zij op zoek gaan naar iemand anders die hem of haar opnieuw aanbidt.

De tweeling
Dit paar deelt alles, van hobby’s tot meningen en soms zelfs kleding. Partners in dit relatietype vertonen vele gelijkenissen, waardoor ze zich veilig en gerustgesteld voelen. Het gevaar kan zijn dat je hierbij teveel in elkaar op gaat en geen eigen leven meer hebt. Ook ligt het gevaar van een broer/zus relatie op de loer, wat het seksleven vaak niet ten goede komt.

De volwassenen

In deze relatie is geen van beide op zoek naar conflicten. Beide partners zijn rationeel en toegeeflijk en verzoenen zich gemakkelijk. Dit klinkt ideaal, maar het gevaar is dat de relatie op den duur saai wordt en de uitdaging ontbreekt. Maar wanneer de relatie stand houdt, zijn dit standvastige en trouwe partners die elkaar steunen door dik en dun.

Misschien herken je jezelf in één rol of misschien in meerdere. Welke rol jij ook hebt in je relatie, zorg dat je tijd voor elkaar blijft maken en de passie voor elkaar behoudt, dan heeft jullie relatie de meeste kans van slagen!

WIST JE DAT…? Voor de afwisseling kan het leuk zijn om een rollenspel te spelen tijdens seks. Je kunt compleet iemand anders zijn, wat heel bevrijdend kan werken. Ideetjes zijn bijv. de stewardess en de passagier, de loodgieter en de huisvrouw of het ‘doktertje spelen’ met de sexy verpleegkundige en de patiënt.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *