De invloed van antibiotica en andere medicijnen op de pil en de seksuele beleving

Al jaren wordt je als pilgebruikster aangeraden aanvullende anticonceptie te gebruiken bij het gebruik van antibiotica om een zwangerschap te voorkomen. Er zijn natuurlijk nog andere medicijnen die van in meer of mindere mate van invloed (kunnen) zijn op je pil of je seksuele beleving.

Antibiotica
Je bent vast wel eens voorgelicht dat er een wisselwerking is tussen bepaalde antibiotica en de pil, waardoor de pil onveilig wordt en je aanvullende moest maatregelen gebruikt. Uit aanvullend onderzoek is gebleken dat de meest gebruikte antibiotica geen wisselwerking hebben met de pil!
De concentraties van de pil in het bloed zijn gelijk bij antibioticagebruik en zonder antibioticagebruik. Twee zeer zelden gebruikte antibiotica vormen hierop een uitzondering: rifampicine en rifabutine. Maar houd er rekening wel mee dat je van antibiotica nogal diarree kunt krijgen en in dat geval is de werking van de pil inderdaad onbetrouwbaar! Zijn er nog andere medicijnen die invloed hebben op je pil of je seksuele beleving?

De anticonceptiepil

De pil kan zowel een positieve als negatieve invloed hebben op je lustgevoelens. Dit heeft te maken met het hormoon testosteron, dat voor alle opwinding op seksgebied zorgt. Bij een tekort aan dit hormoon, worden je minder snel opgewonden, vrouwen worden minder vaak vochtig.
De productie van testosteron bij de vrouw is tijdens de eisprong het hoogst en tijdens de menstruatie het laagst. Met de anticonceptiepil wordt het testosteronpeil constant gehouden, hierdoor is er geen verschil meer per dag. Het is verschillend hoe dit ervaren wordt. Vrouwen die toch al minder zin in seks hadden, hebben hier juist voordeel mee. Maar vrouwen met veel zin in seks ervaren juist het tegenovergestelde.

Overige medicijnen
Medicijnen die soms nodig zijn om goed of beter te kunnen functioneren of om lichamelijke en geestelijke klachten te verlichten, kunnen ook een negatieve werking op ons lichaam of geest: minder zin in seks bijvoorbeeld of (tijdelijke) impotentie.
Zo is al langer bekend dat de bijwerkingen van antidepressiva het seksueel functioneren in de war kunnen schoppen. Deze bijwerkingen op seksgebied kunnen bestaan uit een geremd orgasme, een verminderde erectie en minder zin in seks.
Lithium is een stemmingsstabilisator die wordt gegeven bij manische depressiviteit.  Dit medicijn heeft verminderd zin in vrijen, geremde erectie en/ of een geremd orgasme tot gevolg. Hoewel sommigen juist meer zin krijgen en juist een beter orgasme beleven als bijwerking.
Anxiolytica zijn medicijnen die angsten wegnemen. Vaak voorgeschreven als diazepam (Valium) en oxazepam hebben als meestgenoemde bijwerking het vertragen van het orgasme.

WIST JE DAT …? Maagzuurtabletten ook kunnen bijdragen aan een verminderde zin in seks, verminderde erectie en minder vochtig worden van de schede?

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *