Mirena (hormoonspiraaltje)

De Mirena is een hormoonhoudend spiraal. In plaats van een koperdraad, zoals bij het koperspiraaltje, bevat dit spiraal het hormoon levonorgestrel. Dit is één van de hormonen die ook in de meeste anticonceptiepillen zit, maar in een lagere dosering. Daarbij wordt het grootste gedeelte van dit hormoon voornamelijk in je baarmoeder afgegeven en komt er minder hormoon in de rest van je lichaam. Hierdoor heb je vaak minder last van de hormonen.

Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd. Hierdoor kan je niet zwanger worden, maar worden de meeste vrouwen ook niet elke maand ongesteld. Dit is niet slecht voor je lichaam, maar kan juist fijn zijn als je normaal veel last hebt van je menstruatie. Als de Mirena wordt verwijderd, komt je normale menstruatiecyclus weer op gang en kan je ook gelijk zwanger worden.

De Mirena is erg betrouwbaar, betrouwbaarder dan de pil, doordat je hem niet kan vergeten en hij ook werkt bij overgeven, diarree en medicijngebruik.

Het inbrengen van een Mirena gebeurt na een onderzoek door een arts, liefst tijdens of kort na de menstruatie. De Mirena mag vijf jaar blijven zitten, maar kan op elk gewenst moment door een arts worden verwijderd.

Lees ook:

Wereld anticonceptiedag (overzicht alle anticonceptiemiddelen)

Koper spiraaltje

 

 

Post Author: Admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *