Binnenstebuiten (Inside out)

Je bent geboren als een vrouw, maar voelt je je hele leven een man, of andersom? Het voelt vreemd en je wilt je gewoon prettig voelen in je eigen lijf. Transseksualiteit, wat is dat?

Transseksualiteit bestaat al eeuwen en komt in alle landen en onder alle bevolkingslagen voor. Toch rust er nog steeds een taboe op. Bij transseksualiteit (genderdysforie of transgenderisme) stemt het biologische geslacht niet overeen met het gevoelsmatige geslacht. Wanneer je transseksueel bent heb je het gevoel dat je in het lichaam zit van de verkeerde sekse.

Als transgender wil je dan ook het liefst via hormonale behandeling en operatieve ingrepen je lichaam aanpassen aan het geslacht dat volgens jou het enige juiste is.
Sommige transgenders weten al vanaf hele jonge leeftijd dat ze transgender zijn. Rond het 3e/4e levensjaar krijgen kinderen het besef dat er “mensen als papa” en “mensen als mama” zijn en kun je dus beseffen dat je er anders uitziet dan dat jij je eigenlijk voelt. Het komt ook voor dat je pas in je puberteit ontdekt wat er speelt. In elk geval is de ontdekking dat je transgender bent meestal ingrijpend.

Als je genderidentiteit en je lichamelijke geslacht niet bij elkaar passen, dan is (kort en eenvoudig gezegd) dat in principe op twee manieren op te lossen:
•    Je past je identiteit aan naar het lichaam, en kiest voor psychotherapie
•    Je past je lichaam aan naar de genderidentiteit, en kiest voor operaties.
De praktijk en wetenschappelijk onderzoek wijzen uit dat psychotherapie zelden een goed effect geeft. Daarom kun je als transseksueel in Nederland gelukkig een geslachtsaanpassende behandeling krijgen. Want dat is in principe de enige manier om transseksualiteit met succes te behandelen.
Genderteams
In Nederland zijn twee genderteams, die een geslachtsaanpassende behandeling kunnen geven: het VU Medisch Centrum en het UMCG. Kinderen en jongeren kunnen alleen bij het VUmc terecht, waar ze begeleid worden tot ze oud genoeg zijn voor een medische behandeling (vanaf 16 jaar)
Het traject
De eerste stap van de behandeling is gesprekken met een psycholoog. Deze beoordeelt of je inderdaad genderdysfoor bent en genoeg draagkracht hebt om de geslachtsaanpassende behandeling aan te kunnen. Zo ja, dan mag je beginnen met de hormoontherapie.

Hormoontherapie
Het begin van de hormoontherapie is voor veel transseksuelen een mijlpaal: het is een erkenning van je gevoelens. Het is het eerste tastbare resultaat op hun (vaak lange) weg om jezelf te worden.

Real-life fase
Gelijk met de hormoontherapie start ook de real-life fase (RLF). Dit is een periode van 1,5 jaar waarin de transseksueel moet gaan leven “in de rol van het gewenste geslacht”. Transvrouwen moeten dus als vrouw gaan leven, en transmannen als man.

Operaties
Als de RLF volgens de psycholoog goed is verlopen, komt de transseksueel is aanmerking voor het laatste onderdeel van de geslachtsaanpassende behandeling: de operatie(s).

WIST JE DAT…? De eerste transseksueel die aan een missverkiezing meedeed, 12e is geworden bij Miss Canada verkiezing? Eerder die maand werd zij gediskwalificeerd omdat ze als man geboren is. De uitzondering voor Jenna Talackova heeft Miss Universe nu doen besluiten om met ingang van komend jaar de schoonheidswedstrijd open te stellen voor alle transgenders.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *