Dag van de jeugd

Net als Vaderdag en Moederdag is er ook een dag van de jeugd. Deze dag is in het leven geroepen om er even bij stil te staan hoe belangrijk de jeugd is

Jongeren komen nog wel eens negatief in beeld. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat jongeren steeds vroeger met seks beginnen. Maar weet je dat dit helemaal niet klopt? Uit onderzoek (HBSC 2009) is gebleken dat jongeren juist steeds later met seks beginnen. In vergelijking met eerder onderzoek, is de leeftijd waarop jongeren het eerst seks hebben toegenomen en het percentage jongeren dat op 16-jarige leeftijd seks heeft gehad, gedaald. Je hoeft je dus nergens voor te schamen als je nog geen seks gehad hebt. De helft van de  jongeren hebben op hun 17e seks gehad

Er is hierbij wel verschil in opleiding niveau. VMBO-ers beginnen eerder dan HAVO/VWO’ers. 28% van de VMBO’ers heeft seks gehad tussen zijn 14e en 15e en van de Vwo’ers is dit 9%

Wat versta jij onder seks? Dat is vaak heel verschillend. Is orale seks bijvoorbeeld al seks? Of naakt vrijen? Voor veel mensen is geslachtsgemeenschap pas seks. Eigenlijk horen andere vormen van intimiteit zoals tongzoenen, strelen, naakt vrijen en orale seks hier ook bij. Gemiddeld zit er bijna drie jaar tussen de eerste keer tongzoenen en de eerste keer geslachtsgemeenschap.

Er zijn meer jongens dan meiden die voor hun 13e seks gehad hebben. Daarna worden de verschillen steeds kleiner. Vanaf 17 jaar zijn er meer meisjes dan jongens die seks gehad hebben.

De laatste jaren zijn jongeren ook steeds vaker het condoom gaan gebruiken. Bij de eerste keer seks gebruikte 4 op de 5 jongeren een condoom. Ook bleek dat hoe jonger je begint met seks, hoe onveiliger je het doet.

De jongeren van nu doen het dus hartstikke goed. Dus laat je ouders dit maar eens zien als er weer wordt gemopperd op “de jeugd van tegenwoordig”.

Wist je dat..De pil pas sinds eind van de jaren ’60 op de markt is? Andere anticonceptiemiddelen zoals het spiraaltje bestaan wel al veel langer. Zo’n 2500 jaar geleden heeft Hippocrates al beschreven dat er een holle loden pijp, gevuld met steentjes, inde  baarmoeder kon worden ingebracht ter voorkoming van zwangerschap. Dit werd eerst bij kamelen gedaan, zodat deze niet zwanger werden tijdens lange woestijntochten. Gelukkig zijn de spiraaltjes van nu gewoon van kunststof met eventueel wat koper erbij.

Post Author: Admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *