Hallo veiligheid, dag nare ervaring!

Vandaag is het de dag van het slachtoffer.Op deze dag staan we stil bij de slachtoffers van seksueel geweld en de verwerking.

Wat is is seksueel geweld nu precies? Seksueel geweld gaat over alle seksuele handelingen die iemand gedwongen wordt uit te voeren, te ondergaan of getuige van te zijn. Bijvoorbeeld gedwongen worden iemand seksueel te bevredigen, je voor iemand moeten uitkleden, aangeraakt worden of in een lichaamsopening binnengedrongen worden.

Misschien ken je iemand in je omgeving die zoiets heeft meegemaakt, of ben je zelf slachtoffer van seksueel geweld. Wanneer je zelf slachtoffer bent geweest van seksueel geweld krijg je veel te verwerken. Maar ook de mensen om je heen maken een moeilijke tijd door. Zij willen je ondersteunen, maar zitten tegelijkertijd met hun eigen emoties. Wanneer je slachtoffer van seksueel geweld bent is je gevoel voor veiligheid beschadigd. Om te kunnen functioneren, is het belangrijk dat je jezelf in je eigen omgeving veilig voelt. Bij seksueel misbruik/geweld is er helemaal geen sprake van een “veilige omgeving” en macht over je eigen leven.

Trauma of niet?
Seksueel geweld is voor veel slachtoffers traumatisch. Dit trauma noem je ook wel een ‘posttraumatische stressstoornis’. Bij iemand die een trauma heeft gekregen door seksueel misbruik/geweld, komen herinneringen vaak stukje bij beetje naar boven. Soms komen herinneringen ook wel eens plotseling naar boven indien deze herinneringen worden opgeroepen door een bepaald beeld of de manier waarop iemand met je praat. Over deze herinneringen (of herbelevingen) heb je geen controle. Het is dan ook logisch dat je probeert deze herinneringen te vermijden

Niet iedereen die zoiets heeft meegemaakt ontwikkeld een langdurig post traumatisch stress syndroom. Uit onderzoek blijkt dat dat afhangt van de aard van het misbruik, het geweld, zoals de duur ervan, de frequentie en de mate van fysiek geweld en vernedering. Er wordt aangenomen dat goede opvang en steun door het sociale netwerk, de politie, het openbaar ministerie, en de hulpverlening de ontwikkeling van langdurige klachten tegen gaat. Wil je naar aanleiding van dit artikel hulp? Kijk dan hier waar jij in de buurt terecht kan.

WIST JE DAT…? EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing,) een effectief bewezen behandelmethode is om nare ervaringen te verwerken. Voor meer informatie klik hier.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *