Meiden van 12 jaar worden tegenwoordig massaal door het Rijksvaccinatieprogramma opgeroepen om zich te laten inenten tegen HPV; het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Slechts de helft van de meiden laat zich daadwerkelijk inenten. Wat zou jij doen?
Het Humaan Papilloma Virus (HPV) kent bijna 100 vormen die leven op de huid en de slijmvliezen. Bijna iedereen komt in zijn of haar leven wel in aanraking met een vorm van HPV, maar de meeste van deze virussen geven geen klachten. Sommige soorten kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Deze virussen zijn erg besmettelijk en kunnen overgedragen worden tijdens seks, door contact tussen de slijmvliezen van de penis, vagina en anus. Ook kan het virus via de huid, vingers of mond worden overgedragen tijdens het vrijen.
Is er iets wat je kunt doen om besmetting met HPV te voorkomen? Vrijen met een condoom kan besmetting voor een deel tegengaan. Helaas niet helemaal, omdat het virus zich ook bevindt op de huid rondom de geslachtsorganen.
Voor meiden is er daarnaast het alternatief om zich te laten vaccineren. Je krijgt dan drie prikken in zes maanden tijd, die je beschermen tegen twee typen HPV. Gezamenlijk veroorzaken deze typen 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Naarmate je al seksueel contact hebt gehad, heeft de HPV vaccinatie minder nut, omdat de kans dan groot is dat je al met een vorm van HPV in aanraking bent gekomen. Dat is dan ook de reden dat je als meisje van 12 jaar wordt opgeroepen om de vaccinatie te laten doen; meestal ben je op die leeftijd nog niet seksueel actief.
Kun je als jongen ook iets doen om te voorkomen dat je een meisje met HPV besmet? Helaas is het antwoord hierop ‘nee’. Behalve het condoom, dat maar beperkt beschermt tegen HPV maar natuurlijk wel tegen besmetting met SOA, komen jongen niet in aanmerking voor het HPV vaccin. Het is namelijk niet duidelijk of een injectie bij jongens de kans op besmetting bij vrouwen zal verminderen.
WIST JE DAT…? Omdat de vaccinatie niet voor alle typen HPV beschermt, is het daarnaast ook van belang dat je als vrouw vanaf je 30e meedoet aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Nu nog ‘ver van je bed’, maar in de toekomst valt er vanzelf een uitnodiging op je deurmat!