Hepatitis B en HIV

Hepatitis B en HIV zijn virussen die ook onder de SOA’s vallen. Je kunt deze oplopen door seks zonder condoom, maar ook als je in contact komt met het bloed van iemand die besmet is. Dit kan dus bij het gebruiken van elkaars naalden bij drugsgebruik , bij prikaccidenten bij ziekenhuispersoneel en bij het niet hygienisch laten plaatsen van tatoeage en piercing. Daarnaast kunnen ze ook worden overgedragen door sperma en vaginaal vocht. Je kunt niet besmet worden door uit hetzelfde glas te drinken als iemand die besmet is.

Hepatitis B
Hepatitis B is erg besmettelijk. Dat maakt dat het ook al kan worden overgedragen als je de tandenborstel of het scheermesje van iemand die besmet is met Hepatitis B gebruikt (hier kan namelijk bloed op zitten, dat je niet ziet). Ook loop je een groot risico op Hepatitis B bij onbeschermd seksueel contact. Na de besmetting verloopt die infectie niet bij iedereen hetzelfde. Ongeveer 60% van de volwassenen merkt er niets van dat ze zijn besmet met Hepatitis B. De rest van de mensen krijgen griepachtige verschijnselen, waarna binnen een paar weken geelzucht ontstaat. Als er door het lichaam goed op het virus gereageerd wordt, geneest het lichaam vanzelf. Als dit niet gebeurd kan er een chronische infectie ontstaan. Bij een chronische infectie kunnen uiteindelijk ernstige problemen met de lever ontstaan (bijvoorbeeld kanker).
Bij chronische Hepatitis B met heftige leverproblemen is het nodig dat patiënten behandeld worden. Behandeling leidt soms tot volledige genezing, maar vaker tot onderdrukking van het virus.

HIV
Tijdens de seks loop je een groter risico op HIV tijdens de menstruatie en als jij of je partner ook besmet is met een andere SOA. Onbeschermde anale seks geeft het grootste risico om HIV over te dragen.
Een paar weken na de infectie met HIV kunnen er griepachtige verschijnselen ontstaan. De klachten zijn vaak niet heel heftig en gaan vanzelf weer over. Hierna heeft iemand met HIV vaak langere tijd geen of weinig klachten. Wel is er vaker sprake van moeheid, diarree, schimmelinfecties in de mond en nachtzweten. Op den duur zal zich Aids gaan ontwikkelen. Het eigen immuunsysteem is dan zo verzwakt dat er infecties, neurologische afwijkingen (problemen met de zenuwen in je lichaam) en kanker kan ontstaan. Uiteindelijk zal iemand met Aids overlijden aan de gevolgen hiervan.
HIV is niet te genezen, maar door de behandeling wordt het virus geremd. De afgelopen jaren is het medicijn steeds beter geworden en is Aids wel steeds langer uit te stellen.

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *