De eerste keer.. ongesteld. Ben jij er op voorbereid?

Je bent jong en je wil lekker je ding doen zonder al teveel gedoe. Maar dan wordt je ineens ongesteld!

Wanneer je precies voor het eerst ongesteld wordt is voor iedereen anders. De meeste meiden worden tussen hun 11e en 15e jaar ongesteld, maar het is helemaal niet raar als je iets eerder of later begint met menstrueren. Dus maak je geen zorgen!

Op school, door vriendinnen of door je moeder is je waarschijnlijk vast wel verteld wat je te wachten staat. Een eerste menstruatie is vaak ‘eng’ en toch ook spannend, maar wordt ook als ongemakkelijk en gênant gezien. Eigenlijk is ongesteld worden de normaalste zaak van de wereld!

Als je ongesteld wordt dan zal je iets moeten gaan gebruiken waarbij het bloed wordt opgevangen. Je kunt o.a. kiezen uit maandverband en tampons. Maandverband doe je in je slipje en een tampon moet je in je vagina brengen. Het voordeel van een tampon is dat je minder geremd bent in wat je kunt doen. Met tampons kan je bijvoorbeeld veel vrijer sporten, maar bijvoorbeeld ook zwemmen of naar de sauna gaan. Ook ontstaan er geen nare luchtjes.

De eerste keer een tampon inbrengen kan een beetje lastig zijn. De meeste tampons (in ieder geval ob’s) hebben een bijsluiter met plaatjes hoe je dit het beste kan doen. Je moet een tampon niet voelen zitten, is dit wel zo, breng hem dan wat hoger in. Veel meiden vinden het best eng om in het begin tampons te gebruiken en starten liever met maandverband. Je kan een tampon wel al gebruiken als je voor de eerste keer ongesteld bent en ook als je nog maagd bent.
Zowel maandverband als tampons moet je regelmatig verschonen om doorlekken te voorkomen, minimaal 4x per dag.

Hieronder volgen een paar tips voor gemak tijdens je menstruatie:

– Libresse heeft een aantal designer blikjes uitgebracht met het thema ‘the 7 sins’. Ze zijn gebaseerd op de zeven hoofdzonden: ijdelheid, hebzucht, lust, jaloezie, vraatzucht, wraak en luiheid. Zie zien er stylish uit en de maat is precies goed voor 1 maandverbandje. Handig voor in je tas, niemand die vermoedt dat je ongesteld bent!

– Er zijn draadloze tampons op de markt waaronder de Wellness tampon en Beppy Wet waarmee je tijdens je menstruatie ongehinderd en discreet naar het zwembad of een sauna kan gaan. De tampons lijken een soort kleine sponsjes. Het voordeel hiervan is dat het materiaal van de tampon de vorm van het lichaam aanneemt. De tampons sluiten de baarmoedermond af, zodat er geen menstruatiebloed meer in de vagina komt.

– De Divacup is een flexibel bekertje van natuurlijke siliconen (rubber) dat het menstruatiebloed opvangt. Je gebruikt het inwendig, net als een tampon. Doordat de cup minstens tien jaar meegaat, bespaart je dit aanzienlijk wat geld en ongemak. De Softcup is in tegenstelling tot De Divacup alleen geschikt voor eenmalig gebruik.

WIST JE DAT…? Je al zwanger kan worden voordat je voor de eerste keer ongesteld bent?! Dit komt doordat je al een eisprong hebt, ongeveer twee weken voordat je voor de eerste keer ongesteld wordt en je nooit weet wanneer je voor het eerst ongesteld gaat worden.

Post Author: Admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *