Vier jij dit jaar je eerste (tiener-)Vaderdag?

Jij bent een vader en hebt er misschien (on)bewust voor gekozen om op hele jonge leeftijd vader te worden. Hoe dan ook een vader is een vader, of je nu een “jonge vader” bent of niet.

Op Vaderdag is het de gewoonte dat je een ontbijt op bed krijgt, een zelfgemaakt cadeautje of je een leuke verassing te wachten staat die dag. Maar daar zit je nu als jonge vader, tussen de poepluiers, spenen, gebroken nachten en andere ongemakken! Dit had jij je misschien iets anders voorgesteld, nadat je van de schrik bekomen was toen je hoorde dat je (jong) vader zou worden.

De meeste jongens reageren in eerste instantie meestal heel afwijzend op een ongewenste zwangerschap. Het maakte je waarschijnlijk in het begin bang en onzeker. Je had nog plannen om te reizen, wilde verder studeren, en had de relatie met de moeder niet zo serieus bedoeld. Maar jong vader worden kan een bewuste keuze zijn.

De meeste mannen gaan er vanuit dat de vrouw voor anticonceptie zorgt. Uiteindelijk ben je er natuurlijk allebei verantwoordelijk voor. Daarom is het voor jou als man ook belangrijk om je goed voor te bereiden en je te beschermen tegen een onverwachte zwangerschap en een SOA.

Wanneer je op jonge leeftijd vader wordt lever je uiteraard een stuk vrijheid in. Je draagt opeens verantwoordelijkheid.  Misschien moest je stoppen met je studie en werk en een woning zoeken. Je moet opeens rekening houden met een kwetsbaar en afhankelijk wezentje, dat zo z’n eigen levensritme en behoeften heeft. En als je erg jong vader wordt, zit je misschien zelf nog in een onstuimige fase van je leven.

Maar voor een kind kan het ook voordeel hebben om jou als jonge vader te hebben omdat je als jongere over het algemeen meer energie hebt en die kun je met baby’s en bijbehorende korte nachten goed gebruiken!

Er zijn dan ook zeker jonge vaders die heel goed in staat zijn om al dan niet met steun van de omgeving met hun situatie om te gaan.

Meer informatie kun je vinden op:

www.jongvader.nl dé site voor jonge vaders en ‘zwangere’ jongens

www.fiom.nl jonge moeder/vader loket

Wist je dat…? De eerste Vaderdag gevierd werd in 1910 in Amerika. Sinds de jaren zestig pas in Nederland. Vaderdag wordt altijd gevierd op de 3e zondag in juni. 

Post Author: Admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *