Vrouwenbesnijdenis

In veel landen is het een gewoonte om jongens te besnijden. In sommige landen ook om meisjes te besnijden. In Nederland zijn alle vormen van meisjes- of vrouwenbesnijdenis verboden.

Alle vormen worden beschouwd als ernstige, onherstelbare vormen van lichamelijk letsel, met grote kans op lichamelijke en psychische klachten. Vrouwenbesnijdenis is in Nederland strafbaar als vorm van mishandeling. Ook is het verboden om een meisje dat in Nederland verblijft met een legale verblijfstitel, in het buitenland te laten besnijden. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie in het land van herkomst.

Meisjesbesnijdenis is een oude traditie die ook nu nog in veel Afrikaanse en een paar Aziatische landen voorkomt. Meestal gebeurt dat voordat een meisje voor het eerst ongesteld wordt. Ouders laten hun dochter besnijden omdat zij veel van haar houden en haar een goede toekomst willen geven. Zij denken dat een besneden meisje later meer kans heeft om met een goede man te trouwen. Veel ouders denken dat de islam meisjesbesnijdenis voorschrijft, maar in de Koran (het heilige boek van de islam) is hier niets over te vinden.

Bij het besnijden van meisjes worden de vrouwelijke geslachtsorganen besneden. Dit kan op verschillende manieren gebeuren en varieert ook in de mate waarin. Op welke manier er besneden wordt is afhankelijk van de wens van ouders en/of familie, wat lokaal gebruikelijk is en van de besnijdster. De World Health Organization (WHO) onderscheidt vier vormen:
Type 1    Clitoridectomie. Hierbij wordt de clitoris en/of de voorhuid gedeeltelijk of totaal verwijderd.
Type 2    Excisie. Hierbij wordt de clitoris en de binnenste schaamlippen gedeeltelijk of totaal verwijderd. De buitenste schaamlippen kunnen hierbij ook verwijderd zijn.
Type 3    Infibulatie. Hierbij wordt de vaginale opening vernauwd door het wegsnijden en aan elkaar hechten van de binnenste en/of de buitenste schaamlippen, met of zonder verwijdering van de clitoris.
Type 4    Hieronder vallen alle andere schadelijke handelingen aan de vrouwelijke geslachtsorganen om niet-medische redenen, zoals prikken, piercing, schrapen, kerven en wegbranden.

Wist je dat..je in een ziekenhuis in Amsterdam, het OLVG, een hersteloperatie kan laten doen als je als meisje besneden bent?

Post Author: Admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *