Wat als je kapotje kapot gaat?

Als je condooms gebruikt, ben je in principe goed beschermd. Zowel de kans op SOA als op zwangerschap wordt namelijk door dit voorbehoedsmiddel verkleind. Maar wat te doen als het condoom scheurt of afglijdt?

Condoom-ongelukjes (zoals scheuren of afglijden) zijn meestal het gevolg van verkeerd gebruik. Het is dus goed om te weten hoe je een condoom op de juiste manier gebruikt. De volgende tips kunnen je helpen:

  • Check de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Een condoom met een verstreken houdbaarheidsdatum is niet meer betrouwbaar!
  • Open de verpakking van het condoom door het voorzichtig in te scheuren (niet je tanden gebruiken)
  •  Zorg dat het condoom goed over de penis wordt afgerold. Knijp altijd eerst het topje dicht voordat je het condoom afrolt. Zo voorkom je dat er lucht onder komt te zitten, wat de kans op scheuren vergroot. Houd rekening met scherpe nagels!
  • Heeft het condoom de goede grootte en vorm? Een condoom is niet snel te kort, maar kan soms te smal zijn. Zorg dus dat je een maat gebruikt die goed past.
  • Gebruik nooit twee condooms over elkaar; dit vergroot juist de kans op scheuren.
  • Vermijd vette crème of olie in de buurt van het condoom; hier gaat het van kapot. Als je glijmiddel gebruikt, gebruik dan glijmiddel op waterbasis. Van ander glijmiddel kan het condoom beschadigen.
  • Hou het condoom altijd onderaan vast als je de penis uit de vagina terugtrekt, zodat het niet af kan glijden. Als het toch is afgegleden en je verder wilt vrijen, gebruik dan een nieuw condoom.

Is er ondanks bovenstaande tips toch een ongelukje gebeurd? Dan heb je een risico gelopen op een SOA of zwangerschap. Het is raadzaam om zo snel mogelijk na het scheuren of afglijden van het condoom actie te ondernemen. Waar moet je dan aan denken?

  • Om te testen of je een SOA hebt opgelopen, kun je vanaf twee weken na onbeschermde seks getest worden op chlamydia en gonorroe. Testen op HIV, syfilis en hepatitis B kun je pas na 3 maanden na de onbeschermde seks laten doen. Kijk hier om te zien waar je terecht kunt voor SOA onderzoek.
  • Weet je zeker dat je een groot risico op HIV loopt, omdat je bijvoorbeeld seks hebt gehad met een HIV-positieve man of vrouw, dan kom je misschien in aanmerking voor een PEP-behandeling. Dit is een medicijnenkuur waarmee zo spoedig mogelijk na het onbeschermde contact mee moet worden begonnen. Ga in dit geval dus direct naar je huisarts.
  •  Zorg dat je na het ongelukje zeker veilig vrijt om te voorkomen dat je evt. andere sekspartners besmet.
  • Om de kans op zwangerschap te verkleinen, kun je binnen 72 uur na het onbeschermde contact een morning after pil innemen. Deze pil voorkomt het innestelen van een bevruchte eicel in de baarmoeder. Hoe eerder de morning after pil ingenomen wordt, hoe kleiner de kans op een zwangerschap is. De morning after pil is verkrijgbaar bij huisarts, apotheek, drogist of CASA kliniek.
  • Naast de morning after pil is het ook mogelijk om tot vijf dagen na het ongelukje een morning after spiraal te laten plaatsen. Dit kan geplaatst worden bij één van de CASA klinieken, een gynaecoloog of soms bij je huisarts.

WIST JE DAT…? Kapotje komt van ‘capote’, een dophoed voor dames. Waarschijnlijk leken condooms van vroeger (die toen nog alleen de eikel bedekten) erg op deze hoedjes. Vandaar de bijnaam!

Post Author: Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *